1901

Personal i professional

Inici del projecte de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (1a fase de construcció: 1902-1912). Premi de l’Ajuntament com a millor edifici de l’any. Alhora rep el reconeixement de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. Es finalitza la Casa Navàs de Reus.

Política

A l'abril el Centre nacional Català es fusiona amb la Unió Regionalista constituint la Lliga Regionalista. Domènech forma part, el maig, de la "Candidatura dels 4 presidents"

Catalunya

Fundació de la Lliga Regionalista. El catalanisme triomfa a les urnes. La vaga de tramvies de Barcelona es converteix en una vaga general. Eleccions a corts de 1901 . A Barcelona. Lerroux presenta el seu programa anticlerical i radical anomenat "Al pueblo".

Espanya

Manifestacions anticlericals a Espanya. Especialment sonades a La Corunya i Màlaga. A Menorca arriba la llum elèctrica per primer cop. La redacció de "El correo de Guipúzcua" es assaltada per mariners espanyols.

Món

Primera entrega dels premis Nobel. A Basilea es funda l'OIT,. Pavlov publica la seva teoria dels reflexes condicionats. A Cornualles Marconi fa la primera radiotransmissió.