Data de realització: 07/09/2021 fins el 13/02/2022

Comissari/a: Vicente de la Fuente i Iolanda Serrano (Arxiu Municipal de Canet de Mar)

 

Aquesta exposició presenta una selecció de les imatges dels fons fotogràfics conservats a l’Arxiu Municipal i d’altres procedències, que ens aproximen a la vida quotidiana del Canet del 1900. I ho fa amb la intenció de reivindicar la importància que tenen com a font documental en la construcció de la història del Canet, especialment els fons privats.

Són imatges seleccionades per la seva singularitat, que ens parlen de la vida i els costums d'aquella època, d’espais desapareguts, objectes en desús i maneres de fer que avui podem reconèixer amb curiositat i sorpresa.

La majoria de les imatges són fotografies de família, en les quals hi ha un component de memòria personal, però també de relat públic, perquè reflecteixen la manera com vivíem i la nostra connexió amb l’entorn social i cultural. Hi trobem retrats d’estudi fets per fotògrafs professionals de renom de l’època, com els Napoleon, però també destaquen les imatges de l’estudi fotogràfic d’àmbit local de Gaietà Solà, d’Arenys de Mar. La seva activitat pròdiga fa que gairebé sigui reconegut com el retratista oficial dels canetencs i cronista d’esdeveniments del poble.

En aquesta exposició també trobem una mirada més personal, donada per la fotografia d’aficionat quan l’evolució tecnològica, i l’aposta clara de la indústria fotogràfica per captar nous clients, va despertar una passió per la fotografia que va fer que aquesta activitat entrés a casa. És el cas de l’arquitecte Salvador Medir i Pica, amb residència a Canet i Barcelona, que va trobar en la família la font d’inspiració.

Fora de l’àmbit familiar, el fotògraf amateur es converteix també en cronista del seu temps, captant tot tipus d’esdeveniments públics o socials, com reflecteixen les instantànies fetes per l’industrial arenyenc Joaquim Castells i Simón. 

En definitiva, la mirada artística del fotògraf mostra la vida quotidiana de la societat canetenca de principis segle XX i també ens redescobreix Canet a ulls de l’observador de l’època amb una visió de com era el poble abans de les grans transformacions de la segona meitat de segle. I ho fa a través d’instants immortalitzats en blanc i negre que ens permeten retrobar la nostra memòria visual més antiga, familiar i de poble.

 

Coordinació i producció:, Casa museu Lluís Domènech i Montaner, Arxiu Municipal de Canet de Mar (AMCNM) i Oficina Tècnica de l’Àrea de Cultura

Comissaris:

Vicente de la Fuente

Iolanda Serrano (Arxiu Municipal de Canet de Mar)

 

Procedència de les imatges i documents:

Arxiu Històric Fidel Fita, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Municipal de Canet de Mar, Arxiu parroquial de Sant Pere i Sant Pau de Canet, Biblioteca de Catalunya, Biblioteca P. Gual i Pujadas, Fons Família Padró Capmany, Fons Medir-Font. Família Dutta-Casanova, Fons Mercè Esterlich, Fons Oriol Arnau, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya.

 

Agraïments:

Oriol Arnau, Gemma Carbonell, Ferran Casanova, Lourdes Casanova, Margarita Castells, Mercè Esterlich, Teresa Padró, Josep M. Padró, Oleguer Verge, Josep Villegas, Centre d’Estudis Canetencs, Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.